Må du bruke briller når du kjører bil? Da er det viktig at du velger briller som er skreddersydd til dine unike synsbehov.

Visste du at ferdigbriller ikke er egnet for bilkjøring?

Står det på førerkortet at du ikke kan kjøre bil uten briller, er det viktig at du velger briller eller linser fra optikeren.

Tekst: Christina Sunneklep | Foto: iStockphoto.com og Interoptik

Kanskje er du på vei til hytta når du oppdager at brillene ligger igjen hjemme? Da er det fort gjort å svinge innom nærmeste bensinstasjon og kjøpe et par ferdigbriller som nødløsning. Dessverre ender mange opp med å bruke «nødløsningen» også i hverdagen; ferdigbrillene blir med på alt fra lange jobbtimer foran dataskjermen til bilkjøring på glatte, vintermørke veier.

Trafikkfarlig for deg og andre

De færreste er derimot klar over at mange typer ferdigbriller ikke er egnet for langvarig avstandsbruk, slik som bilkjøring. Det kan være trafikkfarlig for både deg og andre, hvis du våger deg ut på veien uten synstilpassede briller.

– Hvis du må bruke briller når du kjører, er det viktig at du benytter briller som er tilpasset dine unike synsbehov, sier Olaug Skrøppa, optiker i Interoptik.

Synet ditt endrer seg gjennom hele livet. Det er derfor viktig at du går til jevnlige synsundersøkelser hos en optiker.

Velg individuelt tilpassede briller

Det er mange fordeler ved å velge spesialtilpassede briller fremfor ferdigbriller. – Når du velger briller fra Interoptik, slipes brilleglassene for å sikre riktig styrke til hvert glass. Deretter behandles de med ulike overflatebehandlinger, slik som antirefleks, herding eller beskyttelse mot skadelige UV-stråler, forteller Skrøppa. – Har du skjeve hornhinner, sikrer vi at glassene kan korrigere dette. Brillene justeres også slik at de sitter godt i ansiktet og gir deg høy synskomfort.

Optikerens viktigste jobb er likevel å kvalitetssikre at glassene faktisk er tilpasset din styrke: – Det er mange kunder som ikke vet at styrken ofte varierer fra øye til øye. Velger du ferdigbriller, er sjansen stor for at du ikke får riktig styrke. Da er veien til øyeanstrengelse, spenningshodepine og stiv nakke kort, sier Skrøppa.

Briller fra Interoptik justeres slik at de sitter godt i ansiktet ditt og gir deg høy synskomfort i hverdagen.

Gå til jevnlige synsundersøkelser

Uansett om du er en fersk eller mer erfaren sjåfør, er det viktig at du går til jevnlige synsundersøkelser hos en optiker og at du velger briller som sikrer god komfort og høy trafikksikkerhet. Synet ditt endrer seg nemlig gjennom hele livet.

Med det digitale verktøyet Optikam, sikrer Interoptik at brillene er tilpasset dine unike synsbehov.

Hva er kravene til syn når du kjører?

Når du for første gang skal ta førerkort i klassene A, A1, A2, B, B1, BE, AM, S og T, kreves en egenerklæring om helse. Ved førerprøven må du fremlegge en attest fra optikeren eller lege på at du oppfyller alle synskravene for kjøring eller ta en synstest i forbindelse med oppkjøringen. Må du ha optisk korreksjon for å oppnå synskravene, er du pliktet til å bruke briller eller linser under kjøring.

Ofte vil du ikke merke at synet gradvis reduseres. Det anbefales derfor at du foretar jevnlige synstester for å opprettholde trafikksikkerheten. Du kan lese mer om synsundersøkelser og førerkortet her.

Kilder:
https://www.vi.no/forbruker/varsko-om-briller-og-bilkjoring/74629216
https://www.naf.no/tips-og-rad/i-trafikken/trafikksikerhet/husk-at-synet-forandrer-seg-med-alderen/
https://www.interoptik.no/oyehelse/synsundersokelse/synsundersokelse-og-forerkort/

Publisert 15. desember 2021