Ser brillefint på alle avstander

Kunstner og fotograf Maiken Hauksdatter Lyng Østerhagen (47) ønsket seg en mer allsidig brille. Med progressive brilleglass er hennes kreative hverdag mye enklere.

Tekst: Karine Andreassen | Foto: Ronny Manuel Danielsen | Film: Splæsh

Det er god stemning hos Interoptik Sjøhaug og Sande når vi møter Maiken for en prat om valg av ny brille. I sitt kunstneryrke jobber hun kreativt både med foto, tegning og skrivning. Det er nå ett år siden hun lot seg begeistre av sin første alt-i-ett brille med progressive brilleglass.

Hos Interoptik Sjøhaug og Sande blir du godt mottatt av optiker Ingrid Dalåmo Frivold. Hun hjelper kunder som Maiken med å finne gode briller tilpasset deres bruk.

Kunstner med blikk for detaljer

– Når jeg tegner, jobber jeg med små detaljer og det ble stadig vanskeligere å finne fokus, forteller hun. – Vanlige lesebriller fungerte greit, men jeg trenger stadig å løfte blikket og se langt. Det ble til at jeg hele tiden tok lesebrillene av og på, og jeg innså at jeg trengte en mer allsidig brille.

Til stede i butikken er også optiker Ingrid Dalåmo Frivold og kundeveileder Terese Moe Hansen. – Med god hjelp fra disse to får jeg en brille som både fungerer i hverdagen og fremhever hvem jeg er, smiler Maiken.

Maiken går til jevnlig synsundersøkelser hos Interoptik Sjøhaug og Sande i Trondheim.
Maiken ønsker seg en kul brille som kler ansiktsfasongen hennes. Kanskje blir det disse?

Smart å velge progressive glass tidlig

– Når man passerer 40 år begynner linsen i øye å stivne, og evnen til å fokusere på nært hold reduseres. Det sier optiker Frivold, som roser Maiken for å ha startet tidlig med progressive briller.

– Det er veldig lurt å starte tidlig nok slik at overgangen mellom avstandssyn og lesesyn ikke blir så stor, forklarer Frivold. Da er det enklere å venne seg til den progressive overgangen i brilleglasset.

Derfor trenger man progressive brilleglass:

I begynnelsen av 40-årene opplever mange at evnen til å fokusere på nært hold reduseres. Dette kalles presbyopi og er helt naturlig ettersom øyelinsen mister mer av sin elastisitet med alderen. Presbyopi korrigeres aller best ved hjelp av progressive brilleglass eller multifokale kontaktlinser slik at du kan se godt på alle avstander.

Jevne overganger i brilleglasset

– Noen tror at en progressiv brille har et vindu som synes i glasset, det er feil forklarer optiker Frivold videre. – Brilleglasset har er en gradvis overgang i styrken som ikke er synlig i glasset, men som gir en god optikk. Bare ved å endre blikket i brillen, får du riktig styrke til den avstanden du skal se på.

Tilvenningen gikk raskt

Noen få strever med å venne seg til en progressiv brille, og vi spør Maiken om hvordan hun opplevde dette.

– I starten var det litt uvant med vekslingen mellom å se nært og på avstand, det synes jeg. Bortsett fra det gikk det veldig greit, sier hun. – Jeg har ikke hatt noen plager med hodepine, svimmelhet eller liknende. Det gikk en liten uke hvor jeg tok brillen av og på, før jeg brukte dem hele dagen.

En kul progressiv brille

Maiken er opptatt av å ta vare på synet sitt, og den siste tiden har hun merket at synet har endret seg. Den årlige synstesten viser at hun trenger å øke styrken i glassene. Samtidig vil hun bytte innfatning.

– Terese er min trofaste hjelper når jeg trenger nye briller, sier Maiken. – Hun vet hva jeg ser etter. Jeg ønsker meg en kul brille som kler ansiktet mitt. Jeg bruker brillen hele tiden, og da er det fint at den fremhever hvem jeg er. Innfatningen må også ha noe tidløst over seg, så jeg ikke går lei av den. Med så mange fine innfatninger er det godt å få hjelp til å velge, sier hun.

Enklere hverdag med alt i ett-brillen

Maiken forteller at hun har blitt totalt avhengig av brillen sin, og at både jobb og hverdagsliv fortoner seg enklere med progressive glass. – Brillebruken er helt ukomplisert. Nå ser jeg klart på alle avstander med én brille, og jeg slipper å sette brillen på hodet og så ned på nesa igjen hele tiden, ler hun.

Valget er tatt, og Maiken er storfornøyd med sine nye progressive briller!

Dette er fordelene med progressive brilleglass:

Våre beste progressive brilleglass gir et bredere lesefelt, mellomsone og avstandsfelt. De beste brilleglassene med nyest teknologi har også disse fordelene:

  • Brede og komfortable synsfelt - mindre avbildningsfeil
  • Glass skreddersydd din innfatning og dens bæreposisjon.
  • Mindre forstyrrelser - mindre tilvenningstid
  • Tynnere og lettere
  • Enklere rengjøring pga. fettavvisende overflate
  • Opptil 80% forbedret ripemotstand gir lengre levetid
  • Mer bruddsikkert pga. seigere materialer
  • Refleksfrie glass
  • Kan også fås med farge og som solbrilleglass

Publisert 15. desember 2021