Øystein Ulekleiv har skjerpet «sikteøyet» og gått over til Drømmelinser. Dét har vært midt i blinken for den aktive skiskytteren fra Dombås.

Midt i blinken med Drømmelinser!

Når Øystein (26) skal gå renn til vinteren, forventer han å skyte fulltreffere uten verken linser eller briller på. Likevel er han nærsynt og avhengig av linser for å se godt – linser han bruker når han sover! Drømmelinser har gitt den satsende skiskytteren mer trygghet foran kommende sesong.

Tekst/foto: Marianne Rosenlund Hegg

Nærsynthet ligger i Øysteins gener. Likevel har det aldri hindret satsingen i familien. Hans far, Ivar Michal Ulekleiv, er en merittert skiskytter, som blant annet representerte Norge under OL på hjemmebane i '94. Også han brukte linser, men den gangen kunne han bare drømme om slike linser som Øystein nylig har tatt i bruk.

– Drømmelinsene settes på rett før man legger seg, og det er denne nattlige omformingen som både korrigerer og bremser nærsyntheten.

– Faren min er relativt nærsynt, så det ligger an til at også jeg kan ende på en stor grad av nærsynthet, forklarer Øystein. Med de nye Drømmelinsene, håper jeg å bremse denne utviklingen, i tillegg til at de gir meg langt større trygghet og frihet i hverdagen som aktiv skiskytter, legger han til med et smil.

Nattlinser for aktive dager

Dagens hardøkt på rulleski er akkurat avsluttet på Sjusjøen Skisenter Natrudstilen. Snøen fra i fjor ligger imidlertid godt bevart under enorme presenninger. Selv flyter Ulekleiv fortsatt på gode resultater fra tampen av fjorårets sesong. Verdens første femmil i skiskyting; Dovregubben Ultra på Lillehammer, vant han nemlig med god margin. Årets mål er å sikre seg en plass i EM-troppen. En plass på Team Mesterbakeren er allerede i boks. Med den kom tipset om å skjerpe «sikteøyet» ytterligere, og gå over til såkalte Drømmelinser, også kalt nattlinser.

Skreddersydde Drømmelinser

– Treneren på laget har en sønn på 17, som ganske nylig startet med Drømmelinser. Allerede etter kort tid var han veldig fornøyd. Jeg fikk dermed tilpasset mine egne, skreddersydde Drømmelinser hos Interoptik Andresen Ur og Optikk rett før sommeren, forklarer Øystein.

– Jeg hadde da brukt vanlige linser i rundt ti år, men følte at synet ikke var helt optimalt, spesielt på avstand. Da var det bedre hvis jeg byttet til briller, men dét er nær umulig å benytte som skiskytter. Så jeg beholdt linsene og slo meg til ro med at «sånn er det vel bare». Men etter bare én natt med Drømmelinser, hadde jeg nesten en tåre i øyekroken da jeg morgenen etter troppet opp hos optikeren min, Kim, for en sjekk. Så stor syntes jeg forbedringen var!

Drømmelinser – for hvem?

 • Nærsynte personer, med minimum -0,75 og maksimum -5,5 i styrke, samt eventuelt maks 2,5 i skjev hornhinne.
 • Uavhengig av alder, så lenge man kan håndtere en linse.
 • Yngre personer (tenåringer/unge voksne) er likevel spesielt godt egnet, da disse kan oppnå en større grad av behandlende effekt på sin nærsynthet.
 • Barn av nærsynte foreldre, da arv står sentralt i utviklingen av nærsynthet. Er barnet i et tidlig stadie, kan Drømmelinser fungere som et preventivt og bremsende tiltak.
 • Aktive voksne, som ikke ønsker å bruke linser eller briller på dagtid. Da vil du normalt sett ikke oppnå noen behandlende effekt på nærsyntheten, men du står fritt til å ha en aktiv hverdag uten synshjelpemidler.
 • Deg med tørre øyne, da Drømmelinsene tas av om morgenen, slik at en naturlig tårefunksjon opprettholdes på dagtid.

Linser som bremser nærsynthet

– Faren til Øystein ble tilpasset med linser her hos oss for 35 år siden. At vi nå kan tilby familiens nye skiskytter-håp enda bedre linser og synsmuligheter, er motiverende, sier optikeren Kim Finsrud.

– Det var rett og slett veldig artig å registrere den umiddelbare effekten på Øystein, han var midt i blinken for denne behandlingen, fortsetter han med et smil. Vi er nemlig nøye på hvem vi tilbyr dette til. Du må være en egnet kandidat for behandlingen. For oss som optikere, medfører Drømmelinser en ny dimensjon i vårt tilbud; nå har vi anledning til å bremse og dels behandle nærsynthet hos yngre personer! I Øysteins tilfelle opplevde jeg ham som ekstra motivert, da skarpt syn naturligvis er viktig for en skiskytter.

– Overgangen fra dagslinser til Drømmelinser gikk nettopp som «en drøm», nikker Øystein flirende. Jeg legger meg med linsene på i titiden og tar dem av i fem–halv sekstiden. Da har jeg godt syn hele dagen, og har ikke merket at effekten avtar etter som timene går.

Slik sover du deg til bedre syn!

 • Drømmelinser, også kalt nattlinser, er små, formstabile kontaktlinser for nærsynte, som du sover med om natten og tar av om morgenen.
 • Et øye som er nærsynt vokser seg for langt. Drømmelinser gjør at hornhinnen flater litt av. Det korrigerer nærsyntheten den påfølgende dagen, uten bruk av briller eller linser.
 • Effekten merkes etter bare 1–3 netters bruk, og tilvenningen er uproblematisk for de fleste. Linsene må brukes hver natt for å bevare effekten. Ønsker du å slutte, er du tilbake til utgangspunktet i løpet av 1–2 døgn.
 • Drømmelinser kan også bremse utviklingen av nærsynthet hos spesielt yngre personer, gjerne helt ned til 6-årsalder.
 • Å bremse utviklingen av nærsynthet har vist seg å forebygge en del fremtidige øyesykdommer, samt hindre yrkesmessige begrensninger som kan komme med. (1)
 • Den vanligste rapporterte bivirkningen er «halo-effekten» (glorie rundt lyskilder), spesielt hos yngre jenter, men den avtar normalt gradvis.

Kan forebygge øyesykdommer

Et øye som er nærsynt vokser seg for langt. Drømmelinsen er mindre enn en vanlig linse, men den er formstabil, hvilket vil si hard fremfor gelékonsistens. På den måten kan den foreta en mindre omforming på cellelaget i fremre del av øyet, hvor den hver natt «flater av» senteret på hornhinnen. Dermed komprimeres øyet og lysgangen inn på netthinnen blir mer riktig.

Lurer du på om Drømmelinser er noe for deg?

Interoptik er den første kjeden som tilbyr Drømmelinser i hver region landet over, så veien er kort til en uforpliktende konsultasjon. Få en ny synshverdag: Finn din nærmeste Interoptik-butikk

– Drømmelinsene settes på rett før man legger seg, og det er denne nattlige omformingen som både korrigerer og bremser nærsyntheten, forklarer optikeren. Nærsynthet øker også her til lands, sier han og holder opp smarttelefonen som illustrasjon. Ved å bremse denne synsutviklingen, forebygger du risikoen for en del fremtidige øyesykdommer samt yrkesmessige begrensninger som kan komme med høygradig nærsynthet, avslutter Finsrud.

Drømmelinser gir klart syn uansett føre

I Øysteins tilfelle er det ikke lenger noen begrensninger i forhold til egen satsing som idrettsutøver.

– Skarpere syn er selvsagt den klareste fordelen for meg som aktiv utøver, men det å gå over til nattlinser, og slippe linser på dagtid, gir nødvendig trygghet i satsingen og i renn-situasjoner. Jeg er ikke lenger redd for å bli satt ut av spill, ved at en linse skal falle ut eller fuske. Uansett hvor mye jeg blunker nå, uansett vær, så har jeg godt syn. Denne forutsigbarheten er viktig for oss som driver med utendørsidrett. Når jeg kom inn på skyting tidligere, kunne linsene være uklare, og jeg måtte blunke flere ganger. Nå kan jeg skyte rett ned med én gang. Ulempen er kanskje at jeg har ingenting å skylde på lenger, hvis jeg ikke treffer, ler Øystein.

– Med Drømmelinsene på hver natt, kan jeg fortsette å jakte gulldrømmen på dagtid, avslutter skiskytteren forventningsfullt.

Publisert 3. desember 2019

For skiskytter Øystein Ulekleiv (26) er Drømmelinser fra Interoptik midt i blinken.