Klar Thale: Liker linser best!

At barn kan bruke linser, er det ikke alle som vet. At disse linsene i tillegg kan bremse nærsyntheten deres, er enda mer ukjent. For 11 år gamle Thale kan MiSight være starten på et mindre nærsynt liv som voksen.

Tekst: Marianne Rosenlund Hegg

Det har nettopp rast en BlimE-bølge over landets barneskoler. Da elevene på Presterød skole i Tønsberg opptrådte, var sjetteklassingen Thale Limkjær «mer enn, mer enn god nok». Hun danset nemlig i første rekke. Til vanlig er hun ivrig elev ved Heges Jazzballett – og ihuga linsebruker.

«Det er lurt å prøve linser», er Thales klare råd til barn med briller. Hennes MiSight-linser bremser også nærsyntheten.

Byttet brillene med linser

– Jeg liker best linser, bekrefter Thale bestemt. Hun sitter klar for en synsundersøkelse i de nyoppussede lokalene til Interoptik Holt i Storgaten. Her fikk hun sine første briller for snaue tre år siden. Etter kort tid foreslo imidlertid optiker Erik Robertstad at hun kunne prøve linser i stedet.

– På den tiden spilte Thale håndball, og brillene ble fort i veien. I tillegg hadde hun -1 i nærsynthet og jeg visste at også foreldrene er nærsynte. På bakgrunn av dette, ønsket jeg at Thale skulle prøve en spesiell type linser for nærsynte, kalt MiSight, forklarer Robertstad.

Hvorfor begrense nærsynthet hos barn

  1. Vi vet at voksne med høy grad av nærsynthet, har høyere risiko for å få alvorlige øyesykdommer som er ødeleggende for synet.
  2. Det praktiske aspektet i hverdagen: Har man -5 eller -6 i styrke, er man avhengig av synshjelpemidler. Med -1 kan man gjøre ganske mye også uten.
  3. Å opprettholde barnas yrkesmuligheter, for eksempel innen Forsvaret, Politiet, Brannvesenet etc.

Kilde: Optiker Erik Robertstad

Behandling av barns syn

Synet påvirkes hele livet, men forskning viser at et barn som er nærsynt allerede i 7–8-årsalderen, har større risiko for å bli kraftig nærsynt som voksen, sammenlignet med en tenåring som blir nærsynt først noen år senere. Derfor er det viktig å komme i gang tidlig med behandling når nærsyntheten oppdages. Og ja, du leste riktig; behandling, ikke bare korrigering.

– Det er få som kjenner til at vi i Interoptik-kjeden faktisk kan behandle og redusere nærsynthet i ung alder, bekrefter optikeren. Selv er han sertifisert forhandler av disse innovative kontaktlinsene, og blant de første i Norden som tok i bruk behandlingsmuligheten.

MiSight bremser nærsynthet

– MiSight er en dagslinse som selvsagt skal gi perfekt syn hver dag, men i tillegg er den utviklet for å bremse nærsynthet hos barn og unge voksne, sier Robertstad engasjert.

Med to ulike fokus i linsens styrke, trigges ikke øyet i samme grad til å fortsette å vokse. Det er nemlig denne veksten som gir nærsynthet; øyet vokser seg rett og slett for langt.

– I midten av MiSight-linsen korrigeres nærsyntheten fullt ut, mens i ytterkanten er det soner hvor nærsyntheten ikke korrigeres like mye. Med disse linsene vokser øyet dermed langsommere, og man kan forvente ca. 50 % mindre progresjon i nærsyntheten enn om man hadde benyttet briller eller vanlige linser, forklarer optikeren.

– Med MiSight kan vi bremse nærsyntheten med opptil 50 %

Positivt resultat med minusstyrke

For Thale har linsene fungert optimalt, noe som har blitt lagt merke til også i media. Selv synes hun de er veldig greie å bruke … med litt hjelp.

Les mer: Kontaktlinser som bremser nærsynthet

– Det gikk raskt å venne seg til linsene, men jeg liker best at pappa eller mamma tar de på. Av klarer jeg selv. Overnatter jeg hos noen, klarer jeg alt selv, det går bare fortere når mamma eller pappa gjør det, sier hun med et lurt smil.

– Og så kaster jeg linsene som restavfall, skyter hun bevisst inn og ser mot optikeren. Robertstad nikker bekreftende.

– Thale har bedre resultater enn vi normalt kan forvente. Vanligvis øker nærsyntheten litt, men Thale startet med -1 og er fremdeles -1 nå over to år etter. Den nærsyntheten som allerede har oppstått, får vi ikke gjort noe med, men vi kan bremse den videre utviklingen og derav oppnå en bedre sluttstyrke. Med Thale er vi på god vei, avslutter han optimistisk.

Det er bare sertifiserte optikere som får forhandle MiSight-linser. Her er Thale hos Interoptiker Erik Roberstad i Tønsberg, som var blant de første optikere i Norden som tok i bruk MiSight.
Det er bare sertifiserte optikere som får forhandle MiSight-linser. Her er Thale hos Interoptiker Erik Roberstad i Tønsberg, som var blant de første optikere i Norden som tok i bruk MiSight.

MiSight – barn kan begynne tidlig

  • MiSight anbefales særlig til nærsynte barn. Forskning bekrefter at linsene effektivt bremser utvikling av nærsynthet hos denne gruppen. (1)
  • I tilfeller hvor man ser at nærsyntheten øker raskt, kan også eldre barn, helt opp til unge voksne (midt i tyveårene), få god effekt. (1) Her er også Drømmelinser et alternativ.
  • Jo tidligere man starter med MiSight, jo bedre resultat kan man forvente. Linsene kan nemlig ikke fjerne den nærsyntheten som allerede har oppstått.
  • MiSight kan begrense videre økning opp mot 50 %, men husk at alle øyne utvikler seg individuelt.
  • Det er ingen nedre aldersgrense for å begynne med MiSight eller linser generelt.

Kilde 1.) journals.lww.com

Publisert 3. desember 2019