Hva er forskjellen på grønn og grå stær?
Grå stær (katarakt) er en sykdom som du som oftest kan bli kvitt ved en enkel operasjon. Med grønn stær (glaukom) er konsekvensene større. Da kan synsfeltet bli varig svekket hvis ikke behandling settes i gang tidlig.
Grå stær er en vanlig øyesykdom som mange eldre får. Den kjennetegnes ved at linsen som sitter inne i øyet, bak den fargede biten, blir litt gulere og gråere når du blir eldre. Det kan føre til synsutfordringer. – Det er mange med grå stær som opplever at de da får et veldig tåkete syn og ser uklart. Det er altså i hovedsak en vanlig aldersprosess som vi heldigvis har effektive behandlingsmetoder for, sier optiker Christine Hægstad hos Interoptik.
Ulike årsaker til grønn stær
Grønn stær utvikler seg langsomt og kjennetegnes ved synsnerveskade og bortfall av synsfelt. Den vanligste årsaken er at trykket inne i øyet blir for høyt. Høyt trykk i øyet kan gjøre at blodårene og synsnervene blir klemt sammen der hvor disse forlater øyeeplet. Sykdommen er som oftest symptomfri før du begynner å merke bortfall av syn.

Aldersrelaterte sykdommer
For begge sykdommer er det vanligst at eldre personer får sykdommene, men man kan også få det allerede fra 40 år og oppover. – Derfor er det viktig å sjekke øyehelsen sin jevnlig hos optiker, for å avdekke symptomer tidlig, sier Hægstad.

Publisert 15. desember 2021