Stian Gyllenhammar er en bevisst brillebruker, og har egen brillegarderobe med ulike briller til ulike situasjoner. Her med Ørgreen Supercell, farge 809, pris 4190,–.

Bevisst brillebruker

Stian klarer seg ikke uten briller – i flertall. Med jobb både offshore og innen elektro, mye PC-arbeid, et aktivt familieliv og en årelang lidenskap for snowboard, innså han raskt at ett par briller ikke dekket hans krav til godt syn i alle situasjoner.

Tekst: Marianne Rosenlund Hegg | Foto: Erik Haslestad

Det var gjentakende hodepine og en tendens til stive skuldre som fikk Stian Gyllenhammar til å oppsøke Interoptik Asker. Der fikk han tatt en grundig synsundersøkelse og kartlagt egen øyehelse. Synsundersøkelsen avdekket at Stian var nærsynt og hadde skjeve hornhinner.

Jeg bytter briller flere ganger daglig, ut ifra behov, sier Stian. Med jobb i offshore og elektro, mye PC-arbeid og et aktivt familieliv trenger Stian mange forskjellige briller.

Unngår hodepine med briller

– Det var skjevheter på både x- og y-akser, så her var det ingen vei utenom briller, ler Stian. Han innrømmer at det var en wow-effekt da han fikk prøve briller med riktig styrke hos optikeren.

– Jeg husker jeg tenkte «Er det sånn man skal se, ja?!». Det er snart fem år siden og så lenge brillene er på, uteblir hodepinen, uttaler Stian fornøyd. I dag består dermed «brillegarderoben» av briller som dekker ulike behov.

– Jeg bytter briller flere ganger daglig, ut ifra behov.

– Basisen i garderoben er to briller med fast styrke, hvorav den ene er en databrille, ett par nye briller med livsstilsglass samt robuste vernebriller med styrke. I tillegg har jeg to par vanlige solbriller med styrke og ett par nye, polariserte solbriller, oppsummerer den bevisste brillebrukeren.

Brillegarderobe Ulike briller til ulike situasjoner

Avstandsbriller: Din «vanlige brille» for allround-bruk. Korrigerer normalt for medfødt synsfeil og brukes av mange hele dagen gjennom. Våre brillestylister kan hjelpe deg å finne en innfatning som passer til din ansiktsform og stil!

Lesebriller: Kommer gjerne med alderen, for å fokusere bedre på nært hold igjen. På avstand ser du godt. Brillen tas av og settes på hver gang man skal gjøre nærarbeid. Er også vanlig som «skolebrille» for langsynte barn.

Progressive briller: For deg som trenger ekstra hjelp med å fokusere på nært hold; avstandsbrille og lesebrille i samme glass. Glasset er delt i en øvre og en nedre del med ulik styrke. Denne overgangen er gradvis og synes ikke. Dette reduserer behovet for å bytte eller ta av brillene. Kan være forbundet med en liten tilvenningsperiode.

Livsstilsbriller: Er briller med livsstilsglass tilpasset en moderne livsstil med økt nærfokus. Finnes i to varianter; den ene er ment for å avlaste øyemuskulaturen og forhindre tretthet og hodeplager, mens den andre gjerne kalles databriller og gir fokuseringshjelp på nært hold (ca. 40–100 cm).

Databriller: Er en brille som avlaster og gir et behagelig syn ved jobbing foran skjerm. For at arbeidsgiver skal dekke databrillen din, må brillen være spesialtilpasset dine arbeidsforhold.

Vernebriller: Har du en jobb hvor øynene dine er i fare for å bli skadet, er arbeidsgiver pliktig til å dekke briller som beskytter mot stråling, partikler og slag. Her er passform viktig, og vernebriller deles hovedsakelig inn i 2 verneklasser: 1S og 1F. Spør optiker.

Solbriller/sportsbriller: Utvalget av solbriller er stort, men det viktigste er at du kan få ekte solbrilleglede med styrke i glassene, viktig UV-beskyttelse, kanskje polariserte glass, god passform og beskyttelse i ulike aktive situasjoner.

Hverdagsbrille holdt ikke i hverdagen

– Jeg bruker ikke samme brille ute i felt som jeg bruker på kontoret. Jeg har hele tiden flere briller tilgjengelig og bytter iallfall fire ganger daglig, ut ifra behov.

Allerede fra dag én hadde han nemlig behov for flere typer briller, i tillegg til den vanlige hverdagsbrillen. Dette skyldes at han har to jobber; en på land og en vest for Florø, 155 kilometer ut på havet!

– Jeg jobber i Stolt elektro i Sandvika, men jeg er også plassleder på Visund A; en flytende bore-, prosesserings- og boligplattform i Nordsjøen. Her produserer vi olje og gass fra reservoarer på rundt 3 000 meters dyp, forklarer Stian.

Verner om synet med vernebriller

I offshore-sektoren stilles det høye krav for å opprettholde både helseattest og sikkerhetsklarering. Da er godt syn i alle situasjoner sentralt.

– Jeg bruker ikke samme brille ute i felt som jeg bruker på kontoret. Jeg har hele tiden flere briller tilgjengelig og bytter iallfall fire ganger daglig, ut ifra behov. Vernebrillene er et fast følge. De har sidebeskyttelse og tåler slag bedre enn vanlige briller. På kontoret er det derimot mye teknisk; 3D-tegninger, dokumenter og PC-skjerm. Da bytter jeg til databriller sier Stian, som i tillegg til brilleutvalget nå også har full kontroll på egen øyehelse.

– Jeg hadde en scan av øyet da jeg var hos optikeren sist. Der fikk jeg bekreftet at det ikke er noen øyesykdommer på gang. Å følge med slik fremover føles betryggende, avslutter han.

Publisert 3. desember 2019